Laat je kind zelf een oplossing bedenken.

Laat je kind zelf een oplossing bedenken.

“Wat onmogelijk leek en toch mogelijk bleek. Onmogelijk betekent alleen dat je de oplossing nog niet hebt gevonden.”

Je kind is heel goed in staat om zelf een oplossing te bedenken. Denk in mogelijkheden, niet in problemen. Het is geweldig mooi om je kind mee te geven dat wat hij/zij wil ook echt kan, dit geeft ook vertrouwen.  Wij als volwassenen hebben overtuigingen dat iets niet kan. Onbewust geef je als ouder je eigen overtuigingen door aan je kind. En als een kind die overtuiging maar vaak genoeg hoort van zijn ouders of leraar dan gaat hij/zij er ook in geloven en is die overtuiging voor waarheid aangenomen. De vaak onbewuste overtuiging kan op latere leeftijd een belemmering vormen.

Als ouder ben je geneigd om te zeggen dat de kans erg klein is of dat de droom die je kind heeft niet mogelijk is, dat je kind zich maar op iets anders moet gaan richten als je kind er van droomt om bijvoorbeeld profvoetballer te willen worden, of zangeres, astronaut, of directeur en heel rijk. Hier gaan we uit van onze eigen belemmerende overtuigingen. Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn:

  • Als je voor een dubbeltje geboren bent zal je nooit een kwartje worden.
  • Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg
  • Zo zijn wij niet, dat is niet voor ons weggelegd
  • Laat maar dat kun jij nog niet

Overtuigingen die ons, en wanneer je dit met je kind deelt ook je kind zal beperken om doel(en) na te streven. Als ouder wil je ook niet dat je kind teleurgesteld wordt als het iets graag wil en het niet krijgt of het niet lukt. Weet dat elk resultaat een resultaat is waar je van leert.

Je kind mag zelf leren wat hij/zij wel en niet kan. En als volwassene kan je hem/haar de ruimte en dromen geven. Het stellen en bereiken van doelen is belangrijk voor je kind, omdat het je kind in staat stelt te zien waar hij/zij toe is staat is, wat hij/zij kan bereiken.

Geef je kind de mogelijkheid en laat jezelf verbazen in wat je kind allemaal kan bereiken. En dat jij nog niet weet hoe het moet, betekent niet dat je kind het nog niet weet.

Geef een antwoord

Sluit Menu